Istraži planet i javi prijateljima gdje si!

Gdje i kako početi

PITANJA I ODGOVORI

Kako mogu doći do recepta za pripremu jela sa slika?

Klikom na bilo koju sliku odlazite na blog autora u kojem se nalazi detaljan recept, postupak izrade jela i dodatne fotografije. Unutar svake objave na našem sajtu nalazi se i gumb "Sajt autora", odakle isto možete otići na blog autora i pronaći željeni recept. 

Kakvo je to srce ispod svake objavljene slike?

PlanetHrane.com svim svojim korisnicima nudi opciju Favorita, kojom sve one slike-recepte koji vam se sviđaju možete zapamtiti i imati ih na jednom mjestu, u svojim Favoritima. Ovako više nećete morati pamtiti stranice, tražiti po bookmarksima, sve ih imate unutar vašeg profila, potreban je samo klik na srce. Ako i ne objavljujete slike na našim stranicama, ovo je cool opcija i samo zbog toga bi mogli postati registrirani korisnik. 

Kako se koristiti opcijama na sajtu, zašto bi htjeli postati naš korisnik?

Sve detalje o tome kako funkcionira PlanetHrane.com i zašto bi nam se trebali pridružiti pročitajte u vodiču Gdje i kako početi na PlanetHrane.com.

Kako mogu znati da se pojavila neka zanimljiva objava na Planetu Hrane?

Ako niste svakodnevno na našim stranicama, možete nas pratiti i na društvenim mrežama, gdje se informacije provjereno najbrže šire. Lajkajte Planet Hrane na Facebooku i pratite nas na Twitteru

Kako mogu ono što mi se sviđa podijeliti sa prijateljima?

Svaka objava unutar galerije ima opciju "Podijeli na Facebooku" (mali znak facebooka "f" ispod svake slike), na taj način ćete najbrže podijeliti sa svojim prijateljima cool sliku ili recept. Unutar svake objave nalaze vam se gumb "Podijeli na Facebooku", i gumb "Podijeli na Twitteru".

Da li svatko može objaviti sliku pripremljenog jela na PlanetHrane.com?

Slike na našim stranicama možete objavljivati svi vi koji ste prethodno recept pripremljenog jela objavili na svom blogu ili sajtu. Razlog ovome je taj što se na našim stranicama nalazi samo slika, pa bi u suprotnom posjetioci bili uskraćeni za recept i sve potrebne detalje. 

Imam želju objavljivati slike svojih jela, ali nemam pokrenut blog?

Možda je pravi trenutak da postanete food bloger. Da bi vam cijeli taj početak bio lakši za sve vas smo napisali Detaljan vodič kako postati food bloger, nadamo se da će vam biti od pomoći i da ćete uskoro imati objave i na našim stranicama.

Da li mogu objaviti slike sa linkom na Facebook?

Sve objavljene slike moraju biti povezane sa osobnim stranicama autora, koje se nalaze na blogu ili osobnom sajtu bilo koje vrste. Slike prijavljene sa linkom na Facebook ili neku drugu društvenu mrežu neće biti odobrene.

Koliko je potrebno vremena da bi moja slika bila objavljena na sajtu?

Sve prijave pregledaju se ručno od strane administratora i svaka nova prijava biće odobrena u roku od 24 sata. 

Koje veličine mora biti fotografija koju ću prijaviti?

Preporučena veličina slika koje budete objavljivali je 600x480px. Potrebno je da zadovoljite samo jedan zahtjev, a to je da vaša slika bude minimalnih 600px širine. Ukoliko širina slike bude ispod navedenog minimuma postoji mogućnost da ona neće biti prikazana u željenim proporcijama i punoj kvaliteti. Svako dodatno prilagođavanje biće automatski postavljeno. 

Koji su kriteriji da bi moja slika bila prihvaćena i objavljena na PlanetHrane.com?

Svaka fotografija vaš je doživljaj jela koje ste pripremili i pri tome imate potpunu slobodu kreacije. Ipak, postoje određeni minimumi koje je potrebno zadovoljiti. Prije svega, slika mora vjerodostojno prikazati jelo koje ste pripremili, posjetitelji bi i bez pogleda na recept i sastojke okvirno trebali znati koje je to jelo. Fotografija ne bi trebala imati neke očite pogreške: da je zamućena, loše osvjetljena, bez kontrasta, prepuna ukrasa i detalja koji odvlače pažnju od samog jela. Da bi vam taj dio bio jasan pročitajte članak: Koji su to kriteriji koje bi trebali zadovoljiti prilikom upisa slike?

Zašto ste odbili objaviti moju fotografiju?

Ako ste pročitali naš Mali foto priručnik za slikanje hrane i mislite da vaša fotografija zadovoljava potreban minimum, a upis vam je ipak odbijen, najbolje bi bilo da se čujemo i razjasnimo zašto je do toga došlo. Administrator će vam se javiti na vaš email i problem će biti brzo otklonjen. 

Selim svoj blog na drugu domenu i svi linkovi su mi se promjenili, da li mogu ispraviti linkove ovdje na PlanetHrane.com?

Da, naravno. Samo nam se javite putem kontakt forme i svi vaši linkovi koji se nalaze u bazi biće promjenjeni, kako bi vodili na novi blog-domenu. 

Zašto je potrebno upisivati tagove prilikom prijave nove fotografije?

Kako je naslov i opis vaše objave ograničen, a recept sa sajtojcima se ne nalazi na našim stranicama, dobro je koristiti tagove. Na taj način posjetitelji će putem pretrage lakše doći do vaših recepata. Što više tagova upišete, veća je vjerovatnoća da će vas neko pronaći.

Kako to da ne mogu izabrati kategoriju u kojoj će se prikazivati moje objave?

Kako bi sve objavljene slike bile bolje organizirane, i sve uredeno raspoređene, prilikom provjere administrator sajta će dodijeliti kategoriju vašoj fotografiji.

Kako mogu dobiti bedž koji će predstavljati moju galeriju na PlanetHrane.com?

Nakon što odete na stranicu Bedževi, imate na izbor nekoliko bedževa različitih veličina i boja. Kliknite na bedž koji vam odgovara i kopirajte kod u polju ispod, koji ćete postaviti na vaš blog.