Istraži planet i javi prijateljima gdje si!

Gdje i kako početi

POGREŠKE PRI FOTOGRAFIRANJU HRANE - KAKO DOĆI DO RJEŠENJA

Nekoliko je čestih situacija u kojima dolazi do problemaups pogreska prilikom fotografiranja hrane, a koje je ipak moguće otkloniti. U slijedećih nekoliko primjera vidjet ćete kada i sami možete doživjeti poteškoće na setu i kada vaša hrana nažalost neće izgledati primamljivo i ukusno. Svaki od primjera prate i slike "prije i poslije".

1. Zamućena fotografija

Do zamućenja fotografije dolazi zbog pomjeranja fotoaparata za vrijeme slikanja. Razlog tome možemo biti mi, odnosno naše uzbuđenje, kada nam se ruke tresu više nego što bi to trebalo, kada se pritiskom na gumb okidača aparat pomjera i nastaje zamućenje. Druga situacija kada se ovo događa je slikanje u uvjetima slabije osvjetljenosti, kada aparat mora slikati sa dužom ekspozicijom (npr. 1/15 sekundi). Koliko god da smo smireni, naše ruke ne mogu biti toliko mirne da se pri ovim brzinama izbjegne mutna slika. 

Pravilo je da bi najmanja brzina okidanja trebala biti 1/fokalna duljina vašeg objektiva. Ako slikate 55mm objektivom (on najčešće dolazi u DSLR kompletu), onda bi najmanja brzina kojom slikate iz ruke trebala biti 1/50 sekundi. Od pomoći vam mogu biti i sistemi koji su ugrađeni u vašim fotoaparatima, kod Canona to je Image Stabilizator, odnosno Vibration Reduction kod Nikona. Najsigurnije rješenje u ovom slučaju vam je korištenje stativa, sa kojeg ćete bez problema moći slikati i sa po par sekudni dugim ekspozicijama. 

slikanje sa stativom

2. Šum na fotografiji

Slike sa šumom izgledaju manje kvalitetne, i na njima ćete lako primjetiti sitne točkice, potovo na tamnijim dijelovima slike. Do ovog problema dolazi iz više razloga, a ovo su neki: preveliki ISO kojeg ste povećali zato što nemate adekvatnu rasvjetu u nekoj određenoj situaciji (npr. slikate večeru u restoranu), koristite se običnim Poin and Shot digitalcem uz slabo osvjetljenje, previše dodatne obrade na kompjuteru (sovtver će vam izoštriti sliku, ali će nastati i šum). Preventivno možete uraditi slijedeće: osigurati si dovoljno svjetla - jedan solidan reflektor ako slikate po noći, ako možete priuštite si DSLR fotoaparat, naučite neke tehnike obrade u Lightroom-u - pogledajte video.

 

3. Fotografija je izvan fokusa

Ako vam se dogodi da dobijete sliku izvan fokusa, tu nažalost nema ispravka. Svi osim profesionalnih fotografa (a znaju i oni) koriste automatski fokus, pomoću motora koji je ugrađen u sve objektive, odnosno fotoaparate novije generacije. Upravo pri tom auto fokusu nastaje problem, kada zbog male količine svjetla fotoaparat teško pronalazi točku gdje će fokusirati. Ako imate DSLR fotoaparat onda znate da možete birati između nekoliko varijanti auto-fokusa (Area, Single Point, Dynamic, itd.). Trebali bi znati koji od ovih modova koristiti u određenim situacijama. Na kraju i sami bi trebali znati na koji dio slike postaviti fokus, da li je to cijeli tanjur ili samo prednji dio, dok će drugi dio tanjura i pozadina namjerno ostati izvan fokusa. 

4. Preeksponirana fotografija

Preeksponirali ste onda kada su pojedini dijelovi vaše fotografije previše osvjetljeni. U tom slučaju gubi se smisao fotografije, nestaju detalji koji su bitni da bi slika bila potpuna. Ono što dominira fotografijom, recimo jelo na vašem tanjuru, treba biti korektno osvjetljeno, a pozadina i neki dodatni detalji mogu namjerno ostati preeksponirani (kao što je su ubrusi, čaše i sl. ). Do preeksponirane fotografije dolazi zato što je blenda na vašem fotoaparatu bila previše otvorena, ili je brzina okidanja bila premala. Ovaj problem možete rješiti u obradi koju budete radili prije objavljivanja na blogu ili korekcijom ekspozicije. 

korekcija ekspozicije

preeksponirana fotografija

5. Nedovoljno eksponirana fotografija

Ako su neki dijelovi vaše fotografije manje osvjetljeni, manje nego što bi to bilo potrebno, onda kažemo da je slika nedovoljno eksponirana. Obrnuto od prošle situacije, do podeksponiranosti dolazi zbog malog otvora blende na vašem fotoaparatu ili zbog prebrzog okidanja. Ovaj problem javlja se i zbog boja koje se nalaze na vašem setu. Primjera radi, ako je pozadina previše svjetla u odnosu na jelo koje se nalazi na tanjuru, fotoaparat to može pročitati kao previše svjetla. Ta informacija dovodi do krivog proračuna, otvor blende će ostai premali, a vaš tanjur će biti nedovoljno osvjetljen.

podeksponirana fotografija

6. Kriva interpretacija boja

Boje prenose istinsku emociju vaše fotografije. Do problema pogrešnih boja dolazi uglavnom ako ne koristite dnevno svjetlo, zato što umjetno svjetlo ima drugačiju temperaturu, pa recimo paradajz vašoj slici može biti pomalo zelen ili plav. Nastojte uhvatiti boje onakvima kakve i jesu, tj. kako ih vi vidite. To ćete najjednostavnije postići ako sami provjerite, uzmete detalj sa slike, recimo tanjur i usporedite boju tanjura na fotografiji i onako kako ga vidite na setu. Pored vrste izvora svjetla najveći razlog za krivu interpretaciju boja je pogrešno postavljen balans bijeloga (White Balance).

Ako ste večer prije slikali sa Tungsten White Balance (koji je i predviđen za slikanje pod običnom sobnom rasvjetom ili nekim reflektorom) sutradan, tokom dana, možete imati problem ako niste uradili korekciju balansa bijelog. Pogledajte na primjeru koje su razlike: 

kriv balans bijelog

7. Problem odsjaja ili reflekcije

Odsjaj na fotografiji nastaje zbog direktnog svjetla koje pada na sjajnu površinu, i reflektira se nazad prema fotoaparatu. Takvo isto direktno svjetlo prouzrokuje tamne i neugodne sjene. Rješenje u takvoj situaciji može biti: pomjeriti izvor svjetla (prebaciti reflektor na drugu stranu ili rotirati vaš set u odnosu na prozor pored koga slikate; ako to ne pomaže onda bi trebali prigušiti svjetlo - učiniti ga mekšim, stavite komad masnog papira ispred reflektora). Neželjeni odsjaj javlja se uglavnom kod slikanja uz upotrebu blica koji je ugrađen na fotoaparatu. Isto tako, na ovaj efekt osjetljive su sjajne površine kao što su metalno posuđe i pribor za jelo, staklene čaše i posude.

 

 

 

uređivanje slika na kompjuteru

aranžiranje hrane

softbox za fotografiranje