Istraži planet i javi prijateljima gdje si!

Gdje i kako početi

OBRADA FOTOGRAFIJE - DOTJERIVANJE PRIJE OBJAVE NA BLOG

Kada objavljujete recepte na svom blogu iz svake fotografije trebali fotoaparat i laptopbi izvući njen maksimum. 
Na kraju slika će vjerodostojno prikazati koliko je je jelo ustvari ukusno i dodatno će privući posjetitelje da ostanu na vašim stranicama. Iz tog razloga odabrane slike koje ćete objavljivati uglavnom ćete dodatno urediti i dotjerati na kompjuteru.

Iako ste zadovoljni vašom fotografijom, u toj fazi pripreme za objavu, svaku sliku ćete prilagoditi blogu i pokušaćete je učiniti još ljepšom. Nekad ćete samo promjeniti format da bi slika dimenzijama odgovarala za blog ili ako je slika super komponirana ali je slabije osvjetljena, lako ćete u ovoj fazi uraditi korekcije. Uz odgovarajući softver jednostavno ćete popraviti i unaprijediti svaku vašu fotografiju. Mi vam savjetujemo da se što manje pouzdate u ovu digitalnu korekciju, gledajte da vaše slike u originalu budu što kvalitetnije. Zamislite kao da slikate sa starim analognim fotoaparatom i da na filmu imate još par snimaka, ako vam to postane navika naknadna obrada na kompjuteru biće minimalna. 

Mogućnosti digitalnog uređivanja fotografija ovise o tome u kom formatu ste slikali hranu, da li u standardnom "JPEG" formatu ili u punom "RAW" formatu. JPEG format koristi većina blogera, pogotovo oni koji su tek počeli koristiti DSLR fotoaparat. Slika u jpeg-u je već na neki način kompresirana, tj. obrađena u samom fotoaparatu. To znači da vaš fotoaparat u trenutku slikanja radi neke potrebne korekcije, i one su poslije ograničene. RAW format više koriste profesionalni fotografi, ali i sve više amatera, jer su dostupni online tutorijali pomoću kojih lako možete naučiti ono što vam je potrebno. Razlog zašto ga fotografi koriste je veća kontrola koju imaju u procesu obrade slika. RAW prikuplja više informacija o vašoj fotografiji i omogućava vam korekcije bez rizika, pri kojima nećete oštetiti piksele. Isto tako, velika prednost RAW formata je mogućnost korekcije balansa bijele (White Balance). Zašto ga onda ne koriste svi? RAW zahtjeva malo više obrade u softveru nego JPEG, a i zauzima nekoliko puta više mjesta na vašoj kartici od standardne JPEG fotografije. 

Koji su to softveri koje ćete koristiti za finalnu obradu fotografija?

Adobe Photoshop CS5 ili CS6

adobe fotošop

Adobe Lightroom 4

program za fotografe

Kada prođete kroz osnove ovih programa, bez problema ćete moći uređivati sve vaše fotografije i za samo nekoliko minuta ih učiniti ljepšima. Jednostavno ćete poboljšati onaj dio slike gdje je došlo do pogreške, a ovdje je nekoliko primjera: 

- Ekspozicija: ako su vam slike previše svijetle vjerovatno ste preeksponirali, ali to ćete lako rješiti korekcijom ekspozicije u Lightroom-u (opcija Exposure)

- Kontrast: svrha kontrasta je smanjiti razliku između svijetlih dijelova i sjena, pa ćete ako slikate u RAW formatu vjerovatno morati povećati kontrast (inače je manji kontrast od RAW-a)

- Zasićenost bojama: opcijom Saturation lako ćete smanjiti ili povećati intenzitet boja na vašoj fotografiji. Boje bi prije svega trebale izgledati prirodno, onako kako ih vi vidite. Nemojte pretjerivati sa ovom opcijom, nije vam cilj da boje budu super jake, već da ispravite ako su slike blijede. 

- Balans bijeloga (White Balance): Slikate tokom izuzetno promjenjivog dana, često se izmjenjuju sunce i oblaci. Da ne bi svakih par minuta morali mijenjati WB mod, slikajte u RAW formatu i nakon toga u Lightroom-u radite korekciju. 

ADOBE PHOTOSHOP

Photoshop je moćan program za obradu fotografija, kojeg koriste grafički dizajneri, arhitekti, ali i food blogeri. Sve što poželite napraviti sa fotografijom, to možete uraditi u Photoshopu! Sadrži zaista nepregledan broj opcija, ali vi ćete ga koristiti u onoj mjeri koliko je to vama potrebno. Photoshop ćete koristiti za: isjecanje fotografije, uređivanje dijela slike, brisanja ili popunjavanja, za mijenjanje veličine fotografije, za ispisivanje teksta na slici ili vodenog žiga, da bi stavili više slika u jednu (recimo ako radite postupak recepta 1, 2, 3, 4...), ako želite zamutiti pozadinu, napraviti bilo kakvu montažu.

ADOBE LIGHTROOM

Lightroom je softver za organizaciju i uređivanje fotografija u kataloge. U odnosu na Photoshop ovaj program ima manji broj opcija za obradu, ali sadrži sve one osnovne koje ćete vi uglavnom i koristiti. Prednost Lightroom-a je što ćete u njemu moći uređivati RAW fotografije, i to bez promjena na originalu, što znači da nećete morati ići korak po korak unazad da bi ispravili nešto što niste dobro uradili. Ipak, najveći razlog zašto fotografi koriste Lightroom je taj što on nudi velike mogućnosti organiziranja i sortiranja slika. Primjera u nekom drugom programu otvaraćete sliku po sliku, povećati recimo kontrast, usnimiti je, i kopirati u poseban folder gdje su vam finalne slike. Iz Lightrooma to sve možete raditi na jednom mjestu, i to na velikom broju fotografija u isto vrijeme. 

Zgodno je što opcije za uređivanje fotografija imate sve na jednom panelu, pa ćete lako mijenjati vrijednosti koje želite i imati u uvid u njih na jednom mjestu - lakše pratite što trenutno radite sa fotografijom. 

lightroom histogram

U nekoliko koraka pogledajte osnovne opcije za obradu koje ćete sigurno koristiti u Adobe Lightroom-u:

Otvaranje fotografija: Nakon što pokrenete Adobe Lightroom kliknite na "Import" i pronađite folder sa vašim slikama. Ubaciti možete sve slike iz foldera ili ćete označiti samo neke koje su vam potrebne. Kada su slike učitane, da bi počeli sa uređivanjem, u gornjem desnom kutu kliknite na "Develop". Otvoriće vam se panel sa svim parametrima koje možete mijenjati. 

otvaranje fotografija

Opcija AUTO: Ako ste početnik ova mogućnost automatskog uređivanja biće vam dovoljna. Unutar prozora sa opcijama, na desnoj strani potrebno je samo kliknuti na "Auto". Program će na osnovu svog izračuna dodijeliti neke nove vrijednosti. Ako vam se nešto ne sviđa nakon auto obrade, možete i sami intervenirati. Primjera ako je slika i poslije auto korekcije presvijetla, sami smanjite Exposure...

auto korekcija

Exposure - uređivanje ekspozicije: Preko ovog klizača možete mijenjati ekspoziciju (osvjetljenost) vaše slike. Ako ga pomjerate udesno slika će vam postati svijetlija, a ako idete ulijevo onda će biti tamnija. Exposure klizač radi isto kao i korekcija ekspozicije na vašem fotoaparatu, gdje možete podeksponirati ili preeksponirati. Kao što možete vidjeti na ovom primjeru ekspozicija je povećana za pola f-broja.

uređivanje ekspozicije

Blacks - korekcija crnog: Pomoću opcije Blacks imate mogućnost povećati intenzitet crnih (tamnih) dijelova slike, čime se povećava i kontrast.

crni tonovi na slici

Contrast - kontrast pojednih dijelova slike: Ako slikate pod svjetlom slabijeg intenziteta (npr. za vrijeme oblačnog dana), biće vam potrebno malo više kontrasta na vašim fotografijama. 

kontrast na slici

Saturation - zasićenost boja: Ovim klizačem možete povećati intenzitet boja na vašim fotografijama. Nekad će vam malo povećanje puno značiti, boje će doći do izražaja, slika će biti atraktivnija. Samo pazite da ne pretjerate, intenzitet boja lako može otići u drugu krajnost. Boje više neće biti prirodne, vidjet će se da je slika puno izmanipulirana. 

zasićenost bojama

Korekcija balansa bijelog (White Balance) - RAW format: Ako vam je slika poprimila neprirodne boje, vjerovatno je problem što niste postavili dobar White Balance. Naknadne ispravke su moguće samo ako ste slikali u RAW formatu. Ako jeste, nemojte brinuti, u Lightroom-u ćete lako promjeniti White Balance u onaj koji će odgovarati svjetlosti koju ste tada koristili, dok ste slikali.

pravilan white balance

 

foto oprema

neuspjele fotografije

novi blog