Istraži planet i javi prijateljima gdje si!

Gdje i kako početi

NEKOLIKO SAVJETA ZA PREZENTIRANJE I STILIZIRANJE HRANE

stiliziranje hraneSvi mi najprije jedenom našim očima. Iz tog razloga potrebno je uložiti poseban trud prilikom prezentacije jela, zato što i najbolji recepti mogu izgledati prosječno ako vizualno nisu dobro predstavljeni. Jednostavno rečeno hranu je potrebno aranžirati i ukrasiti na tanjuru. Stiliziranje hrane svojevrsna je umjetnost, a posao stiliste hrane je da uz korištenje različitih tehnika hranu perfektno prezentira, i učini je ukusnom i zavodljivom, spremnom za fotografiranje. U nekim profesionalnim vodama potrebna je posebna umjetnička vizija, posebne tehnike i specijalna oprema da bi se dobio perfektan rezultat, ali vama food blogerima to nije potrebno. 

Da, svakako bi trebali odvojiti vrijeme za aranžiranje hrane, prije nego krenete fotografirati. Ne mora to biti umjetnost, ali možete učiniti mnogo malih stvari koje će unaprijediti vašu fotografiju, i time privući više ljudi da se vraćaju na vaš blog. Potrebno je pronaći način kako uhvatiti ukuse, arome i teksture jela, i to prikazati vašim posjetiteljima. To ćete raditi da bi dočarali jelo što je moguće realnije, da se vidi koliko je ukusno i da uspješno reprezentirate vaš recept. Istina dosta je to posla za svakog blogera. Biti chef kuhinje, tekstopisac, fotograf, stilist, i na kraju perač posuđa, zahtjevan je to posao - ali kad se radi s ljubavlju umor se ne osjeti. 

Dobro je znati da ključ za uspješnu prezentaciju i super fotografiju nije talent, već trening. Što više slikate i istražujete, brže ćete napredovati. Kao i kod svakog procesa učenja na početku vaše slike biće prosječne, ali vremenom ćete vidjeti promjene. Sigurno posjećujete neke popularne blogove i divite se njihovim fotografijama, ali i oni su bili početnici. Vježbajte svaki dan i rezultati će brzo doći.

Nekoliko je stvari o kojima bi trebali razmisliti prije nego počnete učiti tehnike stiliziranja grane. Čista radna površina i odvojen set za slikanje je broj jedan. Ako imate prostora u kuhinji hranu pripremajte na radnoj površini, a slikajte na stolu. Imate malu kuhinju, nije problem, slikajte u dnevnoj sobi. Čista radna sredina daće vam više prostora za kreativnost, bićete pod manjim stresom (iako ga uopće ne bi trebalo biti), više ćete uživati. Svježa hrana otvara vrata ka super fotografiji. Gledajte da hranu kupujete taj dan kada planirate pripremati i slikati. Namirnice koje vam budu stajale više dana izgubiće prije svega svoju boju, ali i oblik. Neka vam ne bude teško prošetati se do tržnice, tamo ćete moći izabrati najbolje i najljepše primjerke voća i povrća. Dok budete aranžirali vaš tanjur lakše će vam biti ako to radite iz perspektive vaše kamere. Ono što vidite kroz objektiv to dekorirajte, ono što je sa druge strane neće biti na fotografiji, pa ako jabuka slučajno ima neku fleku vi ćete je slikati sa one druge strane gdje nema. Isto tako, jedna od bitnih stvari koje bi trebali upoznati je slaganje boja. Koje to boje idu jedna sa drugom, a koje su suprotne. Ponekad kontrast boja može imati zanimljiv učinak na vašoj fotografiji, igrajte se i istražujte. Kao malu pomoć koristite ovaj grafički prikaz boja koje su bliske jedna drugoj, a koje su suprotne (kontra) boje. 

točak boja

Da bi uspješno aranžirali hranu na tanjuru nije vam potrebna profesionalna oprema, ali neki alati i sitnice mogli bi vam dobro doći. Neke od njih vjerovatno već i imate, a neke si možete nabaviti u bilo kojem trgovačkom centru. Pomoć pri ukrašavanju hrane biće vam: 

rekviziti za aranžiranje hrane

Koristite Stand-in tehniku. Ovo je ustvari praksa da prilikom postavljanja seta, traženja idealnog kuta, rasvjete, rekvizita, ne koristite hranu, odnosno jelo koje ćete fotografirati. Umjesto tanjura sa tjesteninom i umakom stavite nekuhanu tjesteninu. Na ovaj način nećete biti suočeni sa rizikom da će se vaše jelo ohladiti, a samim time izgubiti svježinu i potrebnu teksturu. Tjestenina će postati tvrđa, umak gušći, boje drugačije, sve će se to vidjeti na fotografiji. Zato najprije postavite sve kako mislite slikati, skuhajte jelo, servirajte i prije slikanja imate još koji minut za finalno dotjerivanje. 

 

10 TEHNIKA KOJE ĆE VAM PREPORUČITI SVAKI STILIST HRANE

1. Ukrasite tanjur začinskim biljem: najjednostavniji način da vizualno poboljšate vaše jelo. Da li će to biti sjeckani list peršina, grančica ružmarina ili listić mente, odlučite sami. Sa ovim nema promašaja. 

2. Ulje i voda za sjaj na hrani: narezano meso koje je otpustilo svoje sokove premažite uljem, a pastu koja se brzo suši pokvasite vodom - ali nemojte pretjerati. 

3. Ako jelom dominiraju jake boje koristite bijeli tanjur i bijelu pozadinu, koji će izbalansirati sliku. 

4. Ako je površina hrane glatka (kao što je paradajz), ubacite teksturu u pozadinu. U suprotnom, ako hrana ima teksturu u pozadinu ubacite nešto što nema.

5. Što više daski za rezanje imate, to bolje. Možete ih koristiti kao podlogu za razne odreske, kruh ili kao podlogu za tanjure.

6. Baza koja izdiže. Da vam salata u zdjeli, ili tjestenina ne bi polegli stavite bazu, a na nju salatu, tj. tjesteninu. Kao baza može vam poslužiti zaobljeni komad stiropora, ili još bolje pire krumpir. Naravno baza se ne bi trebala vidjeti na fotografijama.

7. Da bi povrće imalo lijepe, svijetle boje, samo ga blanširajte neposredno prije slikanja. To neće biti povrće koje je sastavni dio vašeg jela, već nekoliko kolutića mrkve, zrna graška, cvjetova brokule, koje će poslužiti za finalnu dekoraciju. 

8. Uvijek razmišljajte o vašoj pozadini. Tamne pozadine stvaraju dramatiku na fotografiji, a prozor u pozadini daje mekoću i dubinu. 

9. Ispričajte priču. Pokušajte dočarati da je uživanje u hrani već počelo. Prikažite tanjur na kome fali jedan zalogaj, mrvice koje su ostale dok ste rezali kolač ne morate čistiti - iskoristite ih. Vaša kompozicija time postaje aktivna, nešto se događa, budite kreativni. 

10. Hrana treba teksturu. Dajte jelu visinu ako treba i dodajte teksturu. Posipajte papar i razne druge začine, dodajte krutone na juhu, šećer u prahu na kolače - stvaraju zanimljiv efekt!

 

 

foto savjeti

drvena podloga za slikanje

softbox za fotografiranje