Istraži planet i javi prijateljima gdje si!

Gdje i kako početi

OSNOVNA OPREMA ZA FOTOGRAFIRANJE HRANE

1. DSLR fotoaparat ipak daje bolje rezultate: Nikon ili Canon

Kupovina DSLR aparata nije obavezna, ali nama koji nismo nikon i canon logoprofesionalci daje mogućnost da radimo zaista dobre fotografije. Naravno poslužiće i obični digitalni fotoaparat, ali sa DSLR-om fotografije hrane su ipak kvalitetnije. Danas kada im cijena iz dana u dan pada, više nisu stvar luksuza, pa kad vam se ukaže prilika nabavite si neki model za početnike, nemate potrebe gledati one naprednije i skuplje modele. Kada budete kupovali DSLR gledajte da to bude Nikon ili Canon pod obavezno. Kvalitet njihovih fotoaparata je u prosjeku daleko bolji od ostalih manje poznatih marki na tržištu, daleko je veći izbor objektiva (za neki dodatni ako vam bude trebao), i velika većina blogera koristi upravo ove fotoaparate, pa ćete lakše pronaći iskustva i savjete kako iskoristiti njihov potencijal.

kvalitetne fotografije

Ovdje možete pronaći nekoliko modela sa kojima ćete sigurno biti zadovoljni. Fotoaparati i dodatna oprema za fotografiranje jeftiniji su ako se naručuju preko Amazona, pa ovdje upravo možete pronaći spomenute modele na britanskom Amazonu (ako ste iz Hrvatske carinu i PDV nećete morati plaćati):

Nikon d5100 Digital SLR Camera sa 18-55mm VR objektivom - recenzija

nikon d5100 fotoaparat

Nikon d3200 Digital SLR Camera sa 18-55mm VR objektivom - recenzija

nikon d3200 fotoaparat

Canon EOS 600d Digital SLR Camera sa 18-55mm objektivom - recenzija

canon 600d fotoaparat

Sa vašim DSLR aparatom moći ćete koristiti i druge objetkive, ali za to uglavnom nećete imati potrebe, zato što će vam i objektiv koji ste dobili u paketu biti dovoljan. Ako bi ipak htjeli imati objektiv koji se preporučuje baš za fotografiranje hrane, i to za početnike, pogledajte ova dva modela: 

Nikon 50mm f1.8 G

nikon 50mm objektiv

Canon 50mm f1.8 II

canon 50mm objektiv

Ovi objektivi nisu skupi, a super će vam poslužiti u uvjetima manje osvjetljenosti, i ako preferirate pojačani efekt zamućenosti na vašim slikama. 

2. Dobar stativ za vaš fotoaparat

Dobar foto stativ ne znači onaj koji je napravljen za profesionalce, već onaj koji je dovoljno velik i dovoljno čvrst da budete sigurni dok budete slikali. DSLR fotoaparati sa objektivom dosta su teži od onih manjih digitalaca, pa vam neki obični plastični tronožac neće biti dovoljan. Ne bi htjeli da vam se tek kupljeni fotoaparat prevrne zajedno sa stativom i ošteti. Dobar stativ će vam zaista olakšati fotografiranje hrane, i dok aparat bude snimao iz iste pozicije vi ćete za to vrijeme moći dodavati neke detalje na set, uređivati hranu koja je na tanjuru, sve će vam biti mnogo lakše. 

Hama 163cm stativ sa rotirajućom glavom

stativ za fotoaparat

3. Reflektor - sobno svjetlo nije dovoljno

Ako vam je raspored obaveza takav da ne možete pripremati hranu i slikati tokom dana, onda ćete dnevno svjetlo morati zamjeniti vještačkim. U tom slučaju trebali bi napraviti rasvjetu koja je donekle slična dnevnom svjetlu, a to ćete teško ostvariti sa sobnim svjetlima što imate. Možete nabaviti neki cool set za rasvjetu poput ovog sa dva velika soft boxa, ali to će vas baciti u dodatni trošak.

Uz malo improvizacije možete napraviti svoju studijsku rasvjetu. Nabavite si obični građevinski reflektor, onaj što ljudi montiraju po dvorištima, tražite od 500W, cijena mu je oko 50kn (7€), i to je sve što vam je potrebno. Možete ga montirati na neku sobnu lampu ili na kuhinjski element, ako ne sami onda neko u kući ili od prijatelja voli majstorisat, već ćete to nekako srediti. Gledajte samo da vam svjetlost ne ide direktno na set, već si stavite laganu bijelu tkaninu ili masni papir ispred reflektora, ili ga pak okrenite prema zidu sa kojeg će se svjetlost reflektirati na hranu. Treba vam MEKO svjetlo.

jeftini reflektori

4. Kompjuter: trenutni uvid u slike

Uz vaš Nikon i Canon trebali bi dobiti softver pomoću kojeg bi se mogli direktno povezati sa vašim kompjuterom dok budete slikali. Fotoaparat koji vam se nalazi na setu kablom je povezan sa kompjuterom i softver automatski prebacuje slike sa fotoaparata, odmah nakon što ste uslikali. Ovaj postupak biće jednostavniji ako imate lap top, postavite ga na stolicu pored fotoaparata i sve vam je na jednom mjestu. Naravno to možete raditi i sa običnim stolnim kompjuterom, osim ako vam se na nalazi u drugoj prostoriji.

Ova opcija biće vam od velike pomoći. Displej vašeg fotoaparata neće vam otkriti sve detalje fotografije, uvijek ćete morati zumirati sliku. Ovako će vam selekcija slika biti mnogo lakša, a pored toga lako ćete moći izrezati sliku u format koji koristite na blogu, i tako istog trenutka vidite sliku koja bi mogla ići u objavu. 

Ovdje vam se nalaze linkovi sa besplatnim softverima za povezivanje i direktnu komunikaciju vašeg fotoaparata sa kompjuterom: 

Softver za Nikon fotoaparate - digiCamControl

Softver za Canon fotoaparate - EOS Utility (inače ga dobijete na CD-u koji dolazi uz fotoaparat)

5. Daljinski okidač: cool sitnica

Iako svaki digitalni fotoaparat ima opciju za odgođeno slikanje (nakon 5 ili 10 sekundi), daljinski okidač zgodna je spravica koja vam može biti od pomoći. Ako vam fotoaparat stoji na stativu u idealnoj poziciji, a još uvijek dodajete i oduzimate neke detalje oko hrane i sporednih rekvizita na setu, ne morate svaki put ići do fotoaparata. Klik na daljinac, sliku vidite na monitoru laptopa koji ste prethodno povezali, ponavljate koliko je potrebno. Kad se uhodate brže ćete doći do one prave fotografije. Daljinski okidač za Nikon ili Canon DSLR možete naći kod Kineza na Ebayu za 2-3$ (čak je i poštarina uključena u ovaj iznos).

daljinski za fotoaparat

 

 

editiranje fotografija

kako pokrenuti blog

savjeti za slikanje hrane