Istraži planet i javi prijateljima gdje si!

Gdje i kako početi

KAKO POKRENUTI OSOBNI BLOG: FOOD BLOG AVANTURA

Kad malo bolje razmislite situacija kod vas je ovakva:

Volite kuhati, kad god stignete pričate o tome...

Obožavate pripremati večere za svoju obitelj i prijatelje, iznenaditi ih hranom...

Kada vam je upaljen TV gledate 24Kitchen, MasterChefa, Jamie Olivera...

Imate potrebu sve to podijeliti sa svijetom i razmjeniti iskustva sa drugima...

Bez sumnje, vrijeme je da pokrenete svoj food blog!blog i blogeri

Na taj način postajete dio domaće blogosfere i vaša kulinarska avantura dobiće jednu sasvim drugu dimenziju. Danas kada svi imamo pristup internetu, digitalne fotoaparate, trgovačke lance i namirnice dostupne tokom cijele godine, pravi je trenutak da to iskoristite i vašu ljubav prema kuhanju podijelite na stranicama vašeg food bloga. 

Nekoliko pozitivnih stvari koje će vam se dogoditi nakon što otvorite blog:

-Bolja organizacija: trudićete se da vaša jela i slike budu najbolje od onoga što trenutno možete napraviti, vaše objave će ići redovno (recimo 1-2 puta tjedno), znaćete kada kuhate za blog i to je vrijeme kada ćete maksimalno uživati.

-Brže ćete napredovati: nakon što otvorite svoj blog vaša znanja i vještine nadograđivaće se iz dana u dan, redovno ćete istraživati i eksperimentirati, učiti konkretne stvari. Vidjet ćete za godinu dana, iznenadićete sami sebe.

-Nova poznanstva: kroz komentare, gostujuće postove i igrice za naše food blogere upoznaćete cool ljude koji imaju istu strast kao i vi. Novi online prijatelji biće tu da vas pohvale, motiviraju, savjetuju, sa njima ćete razmjenjivati iskustva - tako ćete se mnogo bolje osjećati u vezi vašeg kuhanja. 

Sviđa vam se ideja da imate svoj blog, ali mislite da je za to potrebno puno tehničkih stvari koje baš i ne poznajete? Ne brinite, cijeli sistem upravljanja blogom danas je prilično jednostavan, ali i ako naiđete na neke nejasnoće tu smo mi da vam pomognemo. Pišite nam putem ove kontakt forme i pomoći ćemo vam da vaš blog stavite na noge.

Istina je, samo par koraka vas dijeli od toga da imate svoj blog i da objavite svoj prvi recept. Odvojite 10 minuta i pročitajte naš vodič o tome kako pokrenuti ili nadograditi osobni blog, i vjerujemo da ćete imati jasnu sliku o tome kako stvari funkcioniraju.

1. PLATFORMA NA KOJOJ ĆE VAŠ BLOG RADITI

Nekoliko je različitih platformi na kojima blog može biti pokrenut, ali mi wordpress skriptaćemo govoriti o onima najpopularnijima. Ako želite da vaše stranice i slike budu pohranjene besplatno onda ćete otvoriti račun na Blogger.com ili na Wordpress.com, gdje ćete kroz par klikova otvoriti blog i upravljati stranicama. Ovdje ćete naići na neka manja ograničenja, ali i jedna, i druga opcija u većini slučajeva biće vam dovoljna za početak. Ime vašeg bloga moraće nositi i ime njihovog sajta, pa će to onda izgledati ovako:
www.ime-vaseg-bloga.blogspot.com

Ako ipak od samo početka želite brendirati ime svog bloga (sada će to biti www.ime-vaseg-bloga.com), ako želite imati neograničeni prostor za pohranu vaših slika, ako vam nije previše izdvojiti oko 40€ godišnje, onda ćete se odlučiti za Wordpress softver koji se nalazi na Wordpress.org. Wordpress softver možete instalirati na svoj server, a nudi vam mnogo više mogućnosti, različitih tema i dodataka. 

2. ZAKUP DOMENE I HOSTINGA

Nakon što ste se odlučili da će vaš blog raditi na Wordpress softveru hosting za blogtrebali bi kupiti domenu (originalno ime vašeg bloga) i hosting paket (server na kojem će biti pohranjene sve vaše stranice i slike). Sve to možete uraditi kod jedne kompanije, otvaranjem jednog računa. Nekoliko domaćih tvrtki nudi te usluge, ali bilo bi bolje kada biste se odlučili za stranu kompaniju. Zašto? Manji je trošak, bolja podrška korisnicima, i nećete naići na bilo kakva ograničenja. Npr. Zakupom domaćeg hostinga imaćete ograničenje od 1GB (taj limit može biti i veći, ali i cijena ide gore), a u slučaju strane kompanije tih ograničenja neće biti (možete postavljati slike u visokoj rezoluciji, video klipove i sl.). Da bi bili sigurni da će sve raditi prefektno možete se opredjeliti za BlueHost kompaniju, koja je još od 2005. godine najbolji izbor za sve Wordpress korisnike.

Konkretno:

a) Posjetite stranice i otvorite račun za hosting vašeg bloga (kliknite na Sign-Up)

b) Upišite domenu - ime vašeg bloga (zakupom ovog paketa domenu ćete dobiti besplatno)

traženje domene

c) Ispišite vaše podatke i izaberite razdoblje zakupa (ako uzmete na godinu dana trošak je 6$ mjesečno, a ako uzmete na 3 godine onda je 4$ mjesečno)

hosting paket

d) Potvrdite i to je to! Za 5 minuta možete imati otvoren blog.

*Napomena: ovo vrijedi i za već postojeće blogere, kada budu htjeli unaprijediti postojeću verziju bloga.

3. INSTALACIJA WORDPRESS SOFTVERA:

Nakon što ste dobili email potvrde od BlueHosta možete instalirati Wordpress skriptu. Unutar tog emaila dobićete detalje (korisničko ime i lozinku) koje ćete koristiti za prijavu u kontrolni panel hostinga.

U samo par klikova sve će biti gotovo:

a) Prijavite se na vaš BlueHost kontrolni panel.

b) Kada ste prijavljeni skrolajte dolje do "Site Builders", kliknite na "Wordpress".

instalacija na serveru

 

c) Ponovo kliknite na gumb "Wordpress".

wordpress instalacija

 

d) Kliknite na zeleni gumb "Install".

finalna instalacija

e) Izaberite folder u kom će skripta biti instalirana. Obavezno stavite kvačicu na "Directory exist!".

lokacija za instalaciju

f) Gotovo je! Wordpress skripta je instalirana. Ispisani su vam korisničko ime i lozinka koje ćete koristiti za prijavu u vaš Admin panel.

uspješno izvršen proces

g) Zaštite radi, odmah promjenite lozinku. Prijavite se u Admin panel i idite na "Users/Your Profile" i upišite novu lozinku.

promjena lozinke wordpress

 

4. UREĐIVANJE IZGLEDA BLOGA U WORDPRESSU:

Super, postali ste food bloger, već sada možete objavljivati vaše recepte, ali vjerovatno ćete htjeti malo urediti izgled vašeg bloga. Dobra strana Wordpress skripte je ta da ništa nećete morati sami programirati i dizajnirati, samo ćete trebati instalirati neke dodatke, tj. plug-inove. Baza svih plug-inova za Wordpress nalazi se na ovoj adresi i to su besplatni dodaci: www.wordpress.org/plugins/.

Pored različitih plug-inova možete izabrati i temu vaše skripte, koja određuje kompletni izgled bloga. Naravno i različitih tema imate veliki broj, a one mogu biti besplatne ili premium (koje se plaćaju).

Ovo su neke zanimljive besplatne teme prilagođene baš za food blogere.

Ako želite još više da si olakšate posao, onda bi trebali da izaberete neku od premium tema.

a) Thesis sistem za upravljanje. Ako vam je Wordpress panel sa svim opcijama kompliciran, onda je Thesis najbolje rješenje. On ustvari predstavlja asistent sučelje koje će vam mnogo olakšati svaki rad u Wordpressu, sve radi na principu klikni i prebaci. Unutar sebe ovaj sistem nudi i veliki broj atraktivnih tema. 

b) Elegant themes: super kolekcija preljepih Wordpress tema.

c) Premium teme dizajnirane za food blogere: Ingredients, FoodPress, Food Recipes.

Cool plug-inovi za food blogere:

a) EasyRecipes - Dodatak koji će vam olakšati unos i objavu svakog recepta. Bez ikakvog uređivanja vaše objave će imati izgled recepta kao iz kuharica, sa fino uređenim prikazom sastojaka, postupka, slika. 

b) LinkWithin - Na kraju svakog članka možete imati 3-4 male slike koje vode na slične članke, recepte. Tako dajete prijedlog vašim posjetiteljima kako dalje mogu konzumirati vaš blog. 

c) Sharing is Caring - Sve vaše recepte i priče trebali bi dijeliti na društvenim mrežama. Ovaj dodatak omogućuje vašim posjetiteljima da to rade iz svakog članka. Uključuje Facebook, Twitter, Google+ i Pinterest.

d) SexyBookmarks - Cool ikonice za dijeljenje vaših recepata na društvenim mrežama, koje možete staviti bilo gdje u članak.

e) Ziplist - Još jedan dodatak sa kojim ćete lako posložiti izgled recepta, odvojiti sastojke od postupka, dodati sliku i ponuditi opciju za print. Pored toga ovaj plug-in optimiziraće sve vaše recepte za Google Recipe's View.

f) Comment Reply Notification - Ovaj dodatak će vam omogućiti jednostavno i brzo odgovaranje na komentare vaših posjetitelja. Ono što je još važnije vaši čitatelji će znati kada vi odgovorite na njihov komentar, biće obaviješteni putem emaila. Na ovaj način svi oni koji vas prate znaće da ste odvojili vrijeme za njihovo pitanje ili komentar, biće vam zahvalni. 

Nadamo se da smo vam kroz ovih par koraka uspjeli dočarati da imati osobni blog nije neka super komplicirana stvar i da svako od vas to može ostvariti. Na kraju bitna je ljubav prema tome što radite, bilo da se bavite kuhanjem, ili trčanjem, sviranjem i sl. Ako i nakon ovih par koraka imate nejasnoća i ne znate kako započeti javite nam se pomoću naše kontakt forme, rado ćemo vam pomoći. 

Ako već imate blog o hrani i objavljujete recepte registrirajte se na Planet Hrane i pokažite ljudima kako kuhate, sigruni smo da je mnogo onih koji bi htjeli čuti za vas.

Sretno u food blog avanturi!

 

 

savjeti za fotografiranje

obrada fotografija

osnovna oprema za slikanje