Istraži planet i javi prijateljima gdje si!

Gdje i kako početi

10 BRZIH SAVJETA ZA SLIKANJE HRANE

1. Pripazite na balans bijele (White Balance)

Hrana na vašim fotografijama trebala bi izgledati prirodno, i još više od toga ona mora djelovati ukusna. Da bi bili uspješni u tome vaš fotoaparat prije svega mora pravilno upijati boje hrane koju prezentirate. Pravilno znači da boje budu prihvaćene onako kako ih vi vidite. Problem je što fotoaparati ne vide kao mi, nego boje registriraju na osnovu izvora (vrste) svjetla koje se koristi pri fotografiranju. Svaki izvor svjetla ima drugačiju temperaturu (dnevno svjetlo-reflektor-vatra), pa bi upravo vašem fotoaparatu trebali reći kakvim ste svjetlom okruženi. Opcija koja će vam pomoći u ovom slučaju je Balans bijele (White Balance), uzmite uputstva za vaš fotoaparat i pogledajte koji su to modovi koje možete koristiti. Ako slikate po danu najbolje je koristiti "Sunny day" mod, nemojte isključivo koristiti "Auto" mod. Za večernje slikanje pod sobnom rasvjetom ili reflektorom stavite White Balance na "Tungsten".

Ovako se ponaša balans bijelog na dnevnom svjetlu:

balans bijelog po danu

Promjene balansa bijelog tokom večernjeg fotografiranja, sobna rasvjeta + halogeni reflektor:

white balance noću

2. Ne koristite blic koji se nalazi na vašem fotoaparatu

Ako imate običaj slikati hranu uz pomoć blica koji je ugrađen na zabrana upotrebe fotoaparatavašem fotoaparatu, od danas to pravilo precrtajte. Blic će jednostavno uništiti ljepotu koje vaše jelo ima. Direktno svjetlo blica ubija sjene, eliminira dubinu i dimenziju koje fotografiju čine lijepom. Blic nejednako osvjetljava objekat, daje previše svjetla u prvom planu, a malo svjetla u pozadini. Ako slikate tokom dana blic vam nije potreban, a u nedostatku dnevnog svjetla ili povećajte osjetljivost vašeg foto-senzora (ISO vrijednost), ili si nabavite stativ.

3. Birajte doba dana kada ćete slikati

Gledajte da fotografije radite tokom dana (ako je to moguće), dok imate prirodan, besplatan izvor svjetla. Koristiti dnevno svjetlo prva je stvar koju možete učiniti kako bi poboljšali kvalitet svojih fotografija. Možete slikati i noću, ali onda vam je potrebna adekvatna rasvjeta, što vam opet stvara dodatni trošak. Samo dnevno svjetlo može biti drugačije, ovisno da li slikate ujutro ili u kasno poslijepodne, intenzitet svjetla i boje su drugačije. Gledajte da set za fotografiranje postavite pored najvećeg vama dostupnog prozora. Koristite bočno svjetlo da bi sjene bile ugone, ali ako je svjetlo direktno postavite između bijelu tkaninu ili zavjesu, koje će raspršiti svjetlo. Potrebno je eksperimentirati da bi pronašli koje doba dana vama najviše odgovara.

4. Nabavite stativ za fotoaparat

Ako nemate dovoljno svjetla, a slikate iz ruke, rezultat će biti zamućena slika - morate koristiti stativ. Uz ovu malu investiciju imaćete više slobode u vašem radu, i nećete morati čekati idealno doba dana. Isto tako, stativ će vam doći kao treća ruka, moći ćete primjera držati reflektirajuću karticu i popunjavati sjene na vašem tanjuru, dok fotoaparat stoji na stativu. Upotrebom stativa imaćetejelo, pomoć pri komponiranju vaše fotografije. Postavićete tanjur sa jelom, pa ćete dotati pribor za jelo, pa ćete ubaciti neki cvijet u pozadinu, pa ćete nešto oduzeti... vaš fotoaparat cijelo vrijeme stoji na stativu i drži kadar koji ste odabrali. 

5. Pažljivo birajte dodatne rekvizite za slikanje

Dodatni rekviziti vam pomažu da ispričate priču koje vaše jelo nosi. Nekoliko stvari koje će vam dobro doći su: bijela podloga i podloga od drveta, jednostavne tkanine u različitim bojama, mat tanjuri, osnovni pribor za jelo, daske za rezanje, korpice, umjetno cvijeće i zelenino. Ti dodatni detalji određuju uspjeh vaše slike na kraju, ali ne pretjerujte. Previše dodatnih stvarčica može odvući interes sa vašeg tanjura, gledajte da to bude nešto jednostavno, ali poželjno.

6. Ako ne ide, krenite ispočetka

Kada hrana dođe na stol tražićete kut iz kojeg bi mogli dobiti najbolju fotografiju. Gledaćete da budete originalni, da slikate iz kuta odakle taj komad hrane mi inače ne gledamo. Dogodiće vam se da sve postavite, uslikate i niste zadovoljni rezultatom. Nemojte da vam bude teško, krenite ispočetka, bez obzira što ste utrošili 15-tak minuta na prvu kompoziciju. Vjerujte svojoj intuiciji, ako mislite da to što ste napravili nije dobro. Isprobajte više kombinacija, napravite što više fotografija, ionako svaka nova slika ne predstavlja nikakav trošak, biće mjesta na memorijskoj kartici. 

7. Vježbati i vježbati

Kao i kod svake vještine, tako i kod fotografiranja, trening je najvažniji. Nije važno što slikate, koliko je kvalitetno i ukusno jelo što ga imate na tanjuru, bitno je da slikate. Napravite sendvič pa ga uzmite fotografirati, nemojte gledati sastojke koje ste imali staviti na njega, već detalje kompozicije, kako se svjetlo ponaša u tom trenutku, kut iz kog slikate... Uvijek dobar izbor za trening je svježe voće i povrće, ne morate ništa pripremiti, a možete si postaviti set za fotografiranje.

8. Čitajte knjige o fotografiji hrane

Čitati više knjiga o osnovama fotografije vjerovatno vam i neće biti zanimljivo. Nažalost kod nas na policama još nema prevedenih knjiga o fotografiranju hrane, ali postoji rješenje. Knjige se mogu naručiti preko Amazona, dosta je autora koji obrađuju isključivo fotografiranje hrane, ali i samo stiliziranje hrane (priprema za fotografiranje). Ako vam je problem engleski jezik, ne brinite, knjige su prepune slika i primjera, pa ćete puno naučiti i ako ih budete samo prelistali - a uvijek će se naći neko ko će vam prevesti dio koji vas bude najviše zanimao.

Ovdje možete pronaći nekoliko naslova koje vam prepručujemo da pročitate, sigurno će vam pomoći da napredujete:

Plate to Pixel: Digital Food Photography & Styling

knjiga o hrani

Food Photography: From Snapshots to Great Shots

priručnik za fotografiranje hrane

Focus On Food Photography for Bloggers (Focus On Series): Focus on the Fundamentals

knjiga za blogere

Sve ove knjige pružiće vam nova saznanja o tome kako slikati hranu, imaćete sve na jednom mjestu, vidjet ćete kako jedan profesionalac ima izgrađen stil fotografiranja, super slike koje će vas inspirirati. 

9. Zumirati, ali ne previše

Format slike koju ćete prezentirati određuje što će se naći u kadru. Nekad ćete na setu imati jedan tanjur, a nekad tanjur, tavu i čašu - ali opet gledajte da vaše jelo dominira slikom. U različitim situacijama moraćete više ili manje zumirati kadar. Držite se jednostavnog pravila i potražite neku sredinu. Ako previše zumirate vaše jelo može djelovati zbunjujuće, da neko čak i ne prepozna što je na slici. S druge strane ako se previše udaljite pojaviće vam se prazan prostor, i neki detalji jela neće se vidjeti. 

10. Koristite bijelo posuđe

Dozvolite da hrana bude zvijezda na vašoj fotografiji. Boje i šare raznih tanjura ili posuda mogu odvući pogled sa ljepote vašeg jela. Hrana se ističe na bijelom, i sa bijelim tanjurima ne možete pogriješiti, kombinirajte samo sa oblicima. Previše hrane na tanjuru možda neće izgledati elegantno, pa je bolje koristiti manje tanjure, gdje će sa manje hrane površina biti ispunjena. 

 

 

pogreške u fotografiji

oprema za fotografiranje

stiliziranje hrane